Är du en mobbare eller mobbad?

Bildresultat för mobbning

Att människor har fördomar om varandra är en sak. Att lära sig handskas med människor som har fördomar kan vi lära oss att förhålla oss till, utifrån att vi förstår att det handlar om den som har fördomarna. Men en av de vidrigaste saker jag själv upplever och upplevt allt för många gånger, är när vuxna är elaka, riktigt elaka. Vi kallar det mobbing.

Det gör så ont i mig att se när andra utsätts för mobbing. Och jag talar inte om barn eller ungdomar. Jag talar om mobbing från en vuxen till en annan vuxen. Att stå där och känna sig som den minst värdefulla människan på jorden bara för att andra inte kan handskas med din personlighet svider ända in i själen. Att möta sina mobbare varje gång du går till jobbet eller ditt fritidsintresse, utan att våga berätta för någon…Jag finner inte ord för de känslorna som bubblar i mig. Bildresultat för stoppa mobbare

Det verkar inte spela någon roll hur många antimobbingsprogram som sätts igång i skolorna, elaka barn verkar alltid hittar ett sätt att jävlas med andra på. Dessa elaka barn blir sen vuxna. För det verkar enligt statistik vara samma sak på många av arbetsplatserna där vuxna arbetar. Det förekommer mobbing i olika former på arbetsplatser och på många sätt verkar den svårare att komma åt än skolmobbningen.

VAD ÄR MOBBING?

Mobbning kan vara tydligt och det kan vara mindre tydligt. Det handlar om att med avsiktliga sätt förminska, kontrollera eller förstöra för någon annan. Dessa handlingar kan ske inför andra eller lite mer diskret. Det enda vi vet är att det verkligen är extremt nedbrytande för den som drabbas.

MOBBING-BETEENDE: 

 • Du blir förlöjligad framför eller bakom ridåerna
 • Du förminskad inför kollegorna
 • Dina arbetsuppgifter nervärderas
 • Du får ofta kritik
 • Du kallas för saker eller får olika etiketter på dig på jobbet
 • Du får sarkastiska kommentarer
 • Ditt rykte blir förstört av skitsnackande
 • Fysiskt våld har använts mot dig
 • Mobbaren blir alltid väldigt snabbt arg på just dig
 • Du får skulden när något gått fel

“Som du kan läsa är mobbing ett mycket fegt beteende och ett stort tecken på att utövaren, mobbaren ha låg självkänsla. Mobbaren gömmer sina egna brister genom att orättvist peka ut andras. Om du blir mobbad är det ganska sannolikt att mobbaren ser dig som mer kompetent, mer framgångsrik och kanske till med snyggare än honom/henne. Den som mobbas brukar nämligen vara bättre på att prestera än de flesta andra och framför allt bättre än mobbaren själv”

MOBBAD PÅ JOBBET – ATT GÖRA LISTA

1. Lita på dina instinkter
Om du upplever dig mobbad är du antagligen mobbad. Håll ögonen på vad som händer i relationen mellan dig och personen ifråga. Är alla rädda för den här personen? Har den här personen ett rykte om sig att mobba andra? Finns det andra som också känner sig mobbade av den här personen? Om andra än du också känner sig mobbade av den här personen och inte bara du, prata ihop er och ta reda på hur de känner och vad nästa steg borde bli. Det är en fördel att vara flera som känner samma sak. Bildresultat för lita på intuitionen

2. Ta tag i situationen 
Stick inte huvudet i sanden för att det är lättas. Och tro inte för ett ögonblick att den försvinner av sig själv. Ju mer du struntar i situationen och inte gör något åt det, desto mer makt ger du din mobbare. Det du måste göra är att prata om din situation med en chef du litar på eller med någon på personalavdelningen. Du måste anförtro dig åt någon mer för att fler ska bli medvetna om problemet och kan hjälpa dig.

3. Skriv ner 
Så fort du möter något som liknar mobbing är det viktigt att du skriver ner datum, tid, namnet på personen och detaljer om det som inträffat. Skriv också ner namn på andra som var närvarande när det hände så att de kan vittna om det inträffade. Skriv ner vad som sades, hur det sades och andra elakheter som inträffade. När du sedan söker hjälp kommer du att ha mer på fötterna, vilket underlättar för många.

4. Spela inte samma spel som mobbaren Bildresultat för mobbning
Det är lätt att tappa behärskningen när någon trampar på dig. Träna på att undvika det beteendet. Du ska inte sjunka till mobbarens nivå. Försök att göra ditt bästa för att strunta i mobbaren och det han/hon gör eller säger. Mobbaren kan vara ute efter en reaktion från dig och får den inte det kan den sluta. Men det kan också öka aktiviteterna bakom din rygg och att du få skulden för saker när du inte är på plats.

5. Våga konfrontera mobbaren
Mobbare är bara effektiva när de känner att de har fast mark under fötterna. Att sätta gränser och konfrontera en mobbare kan vara läskigt och jobbigt, men det är oftast det bästa sättet att slippa fler hot och händelser.

Gör så här:

 • Informera mobbaren om att du vill prata med honom/henne enskilt
 • Förklara lugnt beteendet du sett att mobbaren har, och beskriv det i detalj
 • Berätta exakt hur mobbarens ageranden påverkar ditt jobb
 • Berätta för mobbaren vilka beteenden du inte kommer att acceptera i framtiden. Genom att berätta direkt för mobbaren vad du känner och att du inte kommer att vara en dörrmatta längre

Bildresultat för att vara modig6. Informera dina chefer om inget händer
När du har konfronterar din mobbare och du inte märker någon förändring är det dags för nästa steg. Om du är säker på att du gjort allt du kan, gå till personalavdelningen med din information och dokumentation. Hantera situationen kallt genom att bara prata om hur det påverkar din arbetsprestation (så att du inte bara blir en gnällspik i en okänslig personalchefs öron och ögon).

7. Ha en plan för om inget annat fungerar
Om du har bett om hjälp och inget fungerar kan du behöver överväga att byta avdelning om du jobbar på ett stort företag. Om du jobbar för ett litet företag och det är chefen som är mobbaren – sluta – och vänta inte ut situationen. Byt jobb nu! Det är inte värt att stanna i en organisation där du inte är önskad.

När våra barn blir mobbade säger vi vuxna att vi ska flytta på mobbaren före den mobbade. Vi talar om för våra barn att de ska gilla olika, acceptera och respektera de som inte passar in. Men den regeln verkar en del vuxna glömma när de själva kommer ut i arbetslivet. Jag står upp för dig som är mobbad! Fortsätt vara dig själv – du är här av en anledning, utveckla den ännu mer.

ByButeo flyger medvetet, klarsynt och harmoniskt

//Rebecka

2 thoughts on “Är du en mobbare eller mobbad?

 1. Hej!

  Mycket bra skrivit! Jag har varit och är väldigt mobbad av 3-4 grannar fastän jag faktiskt inte ser mig gjort något fel
  Jag har provat allt och självmordet kommer närmare och är faktiskt nära.

  Lycka till!

  //Tomas

  1. Hej Tomas,

   Tack för din feeback.
   Det finns alltid mer att göra och ber dig därför att själv be om hjälp. Jag väljer att stanna där, självmord är aldrig en lösning för någon utan våga vara så modig som jag vet att du är – kontakta vården!

   Varm hälsning
   Rebecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.