Resultatet sitter inte i titeln, utan i ledarbeteenden

Bildresultat för hormon stress änglarDu och jag får önskade resultat i våra liv eller oönskade. På söndag ska jag göra något jag aldrig gjort tidigare, vad resultatet blir får vi veta först då.  Om det nya gör mig stressad? Nä, jag har tränat mina ledaregenskaper och min kropps substans, oxytocinnivå är hög. Och vet du vad, skapar vi den substansen i dig och i din organisation kommer du minska rädslan, stressen, ångesten, depressionen och smärtan.

Är du chef med ledaransvar är det din rättighet och skyldighet att träna på detta. Är du som jag, bara en vanlig människa är det din levnadstandrad som påverkas när du tränar på dina beteenden. Det är inget konstigt, inget hokus pokus, det är ett hormon som forskningen hittat. Äntligen kan vi som bara vet, luta oss tillbaka mot oxytocin, ett hormon som ökar i kroppen när vi känner tillit till någon. Så snart du har kontakt med någon du har förtroende för så triggas produktionen. Och ja, forskningen visar att det genererar mindre stress och bättre resultat.  Så vart börjar resan? Som vanligt, hos dig!

Bildresultat för hormon stress änglar

TILLIT OCH RESULTAT

Om nyckelordet är tillit för att öka prestationen och det är bevisat att du och/eller organisationen når otroliga resultat, är det då äntligen dags att skaffa full tillit till dig själv, även i handling.

Forskning visar att självupplevd stress sjunker med 70%, medarbetare upplever arbetet som 27% mer meningsfullt och personalomsättningen minskar med hela 69% när vi mår bra på jobbet. Jag ska inte gå så mycket närmare på detta, men för att skapa tillit till andra behöver du börja skapa tillit till dig själv.

TILLITSBETEENDEN

Det finns idag 8 beteenden som har stor påverkan på din känsla av tillit. Jag ska se om vi kan bryta ner dem till handlingar i din vardag. Jag tar dem inte i den ordning neuroledarskapsforskaren Paul Zak har satt dem i. Jag tar det i den ordning jag gillar bäst. Oavsett handlar till sist om dig, oberoende vad du har för titel bakom dig.  Bildresultat för trust fall

 1. Naturlig ledare

Det handlar om att vara i sitt autentiska ledarskap. Vara dig själv på ett äkta sätt. Ett sätt där du värnar din integritet, är konsekvent och ärlig och dessutom öppen med dina egna brister och villig att be om hjälp. Mänsklig, personlig, medveten om dina värderingar och din attityd som du vill ska smitta av sig till ditt team och din omgivning.

 1. Förväntningar

Har du någon gång kommunicerat ett tydligt och utmanande mål där du kontinuerligt ger feedback, inte åsikter och följer upp resultatet? Många människor upplever sig som jobbiga och elaka när kravbilden ökar. Så istället för att ställa krav kan du träna på att lämna positiva förväntningar. MEN. Om du kommer utan resurser för att lyckas minskar du tilliten. Så förväntningar behöver komma med möjligheter och resurser för att tilliten ska öka mellan dig och din omgivning. Föreställ dig att du säger till dina barn: Hjärtat, idag får du äta hur mycket glass du vill och när barnet blivit så där glatt och förväntansfull, så går du. Utan att säga nått. Målbilden var tydlig, men resurserna saknades. Ja, du förstår konsekvensen. Hur många på chef-position har inte fått målbilden glasklar, men inte förutsättningarna?

 1. Bekräftelse och Beröm

När du uppmärksammar och ger återkoppling och beröm till dig själv lyssnar du. Så beröm dig själv och beröm även andra.  Känslan av beröm ger härliga ringar på vattnet. Positiv förstärkning av de beteenden du vill se mer av fungerar dokumenterat bättre som förändringsmotivator än negativ återkoppling som kritik och straff. OBS! GÄLLER ÄVEN NÄR DU PRATAR MED DIG SJÄLV!

 1. Öppenhet

Bildresultat för öppen dörrBetyder precis det, transparent och delar information på ett tydligt sätt. När du som människa delar idéer, söker och uppmuntrar andras åsikter och tankar bygger du också tillit. Lova mig en sak, tänk personlig – inte privat. Professionell öppenhet handlar inte om att redovisa ditt privatliv, utan om att visa att du inte har något att dölja. Ibland behöver du inte berätta att du kräktes och att grannen sprang naken runt kvarteret jagandes av din man när du var på en privat fest, men självklart kan du dela med dig av att du varit på fest eller så är du tyst och nämner att familjen var på fotbollsmatch på lördag förmiddag. Häng med på vad du delar till vem.

 1. Erfarenheter

Du vet den där sköna personen som inte går igång när hela havet stormar, den där personen som vid rätt tidpunkt bara säger. Släpp det där, vi fortsätter så här. Det är en konst att se till att alla talanger och färdigheter som finns i teamet utnyttjas. Att uppmuntra självständighet och personligt ledarskap skapar handlingskraftiga team. Om du dessutom lyckas skapa trygghet vad gäller att dela med sig av kunskap och erfarenheter, vinner alla i teamet på det. Du som ledare sätter normen för utbyte i teamet, och bör föregå med gott exempel både genom att dela med dig av dina egna färdigheter – och genom att vara ödmjuk nog att be om att få ta del av medarbetarnas.

 1. Omtänksamhet

Bildresultat för omtankeI en organisation med hög grad av tillit bryr du som chef dig om dina medarbetare, på riktigt. Du som människa som visar omsorg och hänsyn till alla i teamet får dina medarbetare att känna sig omtyckt på jobbet. Oavsett din titel så skapar omtänksamhet positiva förutsättningar för bra samarbete och är ett effektivt vaccin mot alla stressrelaterade problem på jobbet. Är du inte äkta här lyser det igenom direkt och du har lite att fundera över i dina handlingar.

 1. Investera

Som ledare investerar du tid i att utveckla dina egna och dina medarbetares talanger. Lär känna ditt lags styrkor och möjligheter, passa på att lära känna dina egna också. Gör du inte det blir det svårare att följa punkt 1. Investeringen får samarbeten att växa och investerar du i individuella utbildningar utvecklar din inte bara resultaten på jobbet, du skapar hållbara resurser också. Varje investerad minut eller krona betalar sig många gånger om och skapar en positiv spiral som ökar det otroligt viktiga förtroendekapitalet mellan dig och ditt team.

 1. Fler önskade resultat

Avkastning, vinst eller utbyte. När du som ledare, oavsett din titel litar på besluten som fattas runtomkring dig samt dina och din omgivnings självständighet och när du ser på misstag som möjligheter till att lära. Då genereras vinst både ekonomiskt, relationellt och individuellt. Det finns inte längre misstag, det finns bara resultat, önskade eller oönskade – oavsett vilket reflekterar ni och lär er av dem. Det blir vinsten i den sköna positiva spiralen.

Relaterad bild

Alla dessa åtta tips på handlingar kräver träning. Och när du tränar på detta ökar du ditt hormon, oxytocin, som minskar stressen hos individen och därmed hela truppen. Det går inte att undvika. Och vill du inte vara med i ett sånt här gäng eller vara en person som tränar hjärnan och handlingarna, ja, sök dig någonstans där tiden står still.

Vad jag ska börja med på söndag. Jo, jag ska vara en av vägledarna på Tarotguiderna hos Vivi Linde – testet är avklarat, texten om mig själv är inskickad, tiderna är bokade.  Nu ska jag bara förstå det tekniska, men vet du vad, eftersom jag vet att just du någon gång kommer ringa, vet jag att jag måste lära mig. För mitt högre syfte är att så många av oss som möjligt ska våga hitta sin uppgift här på jorden och skaffa modet att gå just du är ämnad att verka. Skriver mer på söndag, så du vet hur det går.

ByButeo flyger medvetet, klarsynt och harmoniskt

//Rebecka

2 svar på ”Resultatet sitter inte i titeln, utan i ledarbeteenden

  • Härligt Elna,
   Du vet att du har rätt att må bra på jobbet – oavsett <3 Hör av dig om du vill att jag ska titta på något – utifrån mental träning alltså <3

   Varm hälsning
   Rebecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.