Pandemi eller hysteri

Känslostormarna har inte blivit mer, det har däremot blivit tuffare att sortera det som påverkar känslostormarna. Vi kallar att vi lever i ett informationssamhälle, ett samhälle där informationen kommer fort och ofta och ibland läser vi ord, utan att veta vem som var avsändare.

Avsändare är viktigt. För det finns alltid någon form av agenda från den som sänder budskapet, oavsett om det är du, jag eller någon annan. Det är viktigt att vara medveten om det.

Att hålla sig till fakta är en utmaning idag, för vad är fakta när forskningsresultat ifrågasätts utifrån Universitets och forskares agendor och varifrån de fått sina pengar. Se hur systemet i USA är uppbyggt kring patent och forskning.

HISTORIA

Det är svårt att inte sprida åsikter. Det är en utmaning att hålla isär “att ta ställning, döma och värdera” Allt är hårfint i ordval, tolkning och känslor. Men av historien att döma upplever jag att vi fortfarande inte lärt av den. Tillsammans, vad betyder tillsammans nu i en pandemi och hysterisk tid? Betyder det att du tar nya kontakter eller håller du dig till “de dina” Jag ser att ambitionen finns att kicka igång projekt kring tillsammans, inte tappa någon och få med så många som möjligt på båten, men energin och kraften att leverera är låg. Det är inget konstigt, det är bara tråkigt.

FICK DU BEHOV AV DINA TOALETTPAPPER

Många som lever idag har inte upplevt kris eller katastrof. Vi har inte haft krig i Sverige på över 200 år. Vi har följt andras krig på avstånd och många har haft åsikter hur de vill bidra eller ta ställning. Många har haft kris i sina egna liv, med det har oftast funnits mat, värme, sjukvård till hands.

Den bild som varit uppmålad i media är att det är en enorm kris, en information som kan få människor att reagera irrationellt och må dåligt. Det blir en egoism och ett fokus om att se om sitt eget hus, så som att bunkra toalettpapper så andra blir utan.

FAKTA

Så länge det finns död finns det död. Det är tufft oavsett vad vi ska dö av. Ingen av oss har inte vetat att vi inte ska dö, därav att många idag försöker överlista döden genom att leva liv som ger oss långa och friska liv. Jag är en av dem som lär mig mer och mer om hur jag ska äta, sova, leva och umgås med människor för att kunna bli en frisk och hälsosam 120-åring. Onödig stress gör mig inte lyckligare, inte mer långlivad och inte heller mer hälsosam. MEN vad är det vi är rädda för och hur illa är det idag. Jag hämtade siffror från SCB, som jag anser är en säkre källa.

 Vi får gå tillbaka till december 1993, året jag flyttade till UK, för att hitta fler döda under en månad. Då dog 11 057 personer, kan inte ens minnas att media tog upp det då. Totalt dog 97 008 personer under 1993 vilket var det högsta antalet döda under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd. Inte heller det kan jag påminna mig om att vi gick runt och var rädda för att mötas.

I förhållande till folkmängden dog det däremot fler personer i januari år 2000 än i april i år. Då dog 110,8 personer per 100 000. Motsvarande under april i år var 101,1 döda per 100 000 invånare. Jag födde barn i mars 2000 – kan inte påminna mig om att döden var på väggen då.

GLOBALT

Globalt UPPSKATTAR, WHO att influensan dödar 290 000 – 650 000 människor varje år. Under 2020 har även 66 000 kvinnor dött när de fött barn, utan influensa. Och 229 000 människor tar självmord. 1,6 miljoner barn under fem år har dött och 2 miljoner dör i hjärt och kärlsjukdomar. Bara för att få lite perspektiv.

ATT DRABBAS AV DÖD ÄR FÖRFÄRLIGT

Skulle någon i min familj och mina vänner dö, skulle jag bli förkrossad. Idag mår jag bra. Familjen mår bra och jag har “bara” en närmare vän som mår skit och står upp i fighten med cancer. TACK! Att drabbas av COVID-19 är förfärligt, för varje enskild individ. Jag tar virusspridningen på fullaste allvar och gör det jag kan för att stoppa den. Även om jag visste att jag skulle tvätta händerna förr, så gör jag det mer medvetet ofta idag. Bra, men konstigt. Vad jag vill säga är att vi måste även våga se helheten och minimera skadan i samhället, för individer.

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT HJÄLPA ANDRA?

Jag vet inte, för jag frågar om jag får hjälpa till, men ingen verkar vilja ha min hjälp. Varför? Är vi inte i behov av hjälp? Är jag otrevlig och inte betrodd? Är det något som gör att jag inte kan hjälpa till med praktiskt saker på företag? Eller får jag inte när personal är permitterad?

MIN LOKAL KAN BLI DIN

Jag erbjuder min lokal i Linköping. Den står oftare tom än inte och jag vet att många nu vill ta sin personal till kontrast för att lyfta blicken. Hos ByButeo-Linköping får du en fantastisk lokal att konferera i och bra förutsättningar att hålla nere kostnaderna gentemot en traditionell konferensanläggning. Jag vill inte låta latmasken flytta in hos mig eller dig utan början göra saker i din flock och samtidigt hålla avstånd om du misstänker att du sprider smitta.

FLOCKBETEENDE SOM AGERAR PÅ INSTINKT GÖR DIG INTE MER MENTALT SMART

Det är kanske så enkelt att jag som inte har någon större flock eller nätverk att hänga i, helt enkelt. Får göra det jag kan där jag står. Det är helt okej. Det är inget gnäll, det är fakta. Eller så är jag bara okreativ själv…hmmm… Jag sprider min närvaro på olika sätt, men visst frustrationen över att många agerar ur stress gör sig påmind då och då.

Med det sagt jag hoppas är att alla som jobbar med HR, i chefsammanhang eller du som på någon sätt vill lyfta blicken för att skapa projekt som genererar framtid, tro, hopp och engagemang hör av sig. Jag är så redo och jag är så…ja, jag vet inte vad det är. Har inte upplevt dessa känslor, tankar tidigare.

NÄR ÄR DET TIMING ATT LYFTA BLICKEN?

Min svåger skulle säga; när myndigheten säger så. Och det kanske är lätt för en som är anställd och har trygg inkomst att säga så. För alla som blivit permitterade, uppsagda, fått sina företag satta i konkurs, männsiskor som satsat pengar i företag som rasar och vi som bara står och vill starta, men inte kan av olika orsaker. Ja, för alla oss är det inte alltid lika enkelt att kunna eller vilja lita på myndighet.

HUR GÅR VI VIDARE

För mig är det naturligt att vi ställer rätt frågor. Och vad är rätt frågor och till vem. Ja, beslutsfattare, signalbärare så som stora företag, organisationer, förbund och starka personliga varumärken behöver vara tydliga. Jag är inget av de ovanstående, men jag vet vilka svar jag har svarat på, för att göra det så tydligt i den miljö jag vistas i.

TILL BESLUTSFATTARE:

  • Hur ska ni minimera oro och stress som vi vet påverkar immunförsvar och den allmänna hälsan negativt?

Jag stannar där och går över på frågor som du kanske tycker är roligare att svara själv på:

TILL DIG OCH MIG:

  • Vad kan jag själv göra för att bygga upp mitt immunförsvar?
  • Vad skulle göra mest glädjefyllda skillnad för min hälsa, ekonomi och relationer just nu och tre veckor framåt?
  • Kan jag träffa människor och ändå minimera risken att bli smittad eller smitta andra?
  • Kan jag träffa människor och sprida glädje och lugn istället för oro?
  • Hur kan jag slippa må dåligt för att göra mig och andra bättre?

Rätt frågor vid rätt tidpunkt är en utmaning. Men det är bara du som kan hitta dina svar. Dina svar kan hjälpa den stora massan att lugna sig och den kan skapa ett ett inre lugn och agerande. Vi behöver människor som agerar förnuftigt även i stormiga tider, så väl som situationer.

Månens kraft

DU BESTÄMMER

I Sverige har vi friheten att bestämma själva hur du ska må, tänka och känna. Nu har verkligen allt ställts på sin spets och du har fått tid att reflektera över vad som är viktigt eller inte. Är du där du vill vara idag, så du kan tillämpa det du vill med livet så länge du lever? Du är inte enkom dina tankar eller känslor du är så mycket, mycket mer. I denna pandemi och hysteri går det att upptäcka din fulla potential, låta det glittra, vibrerar och bubbla. Om du vill.

Var ditt bästa gör ditt bästa!
Rebecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.