Bli medveten hur du känner när du får beröm

Bildresultat för ängla energi

Vi lyssnar på oss själva, alltid. Känner du att det är enkelt att ta emot beröm eller är du en av dessa människor, som på något sätt slår bort konkret och relevant återkoppling? Många av de jag möter i samtal har på något sätt svårt att ta emot beröm och hittar egna orsaker till varför de inte ska ta emot den. Men återkoppling som är konkret och relevant är livsviktigt för hjärnan.

Det är det för att du belönas med en stor portion dopamin. Dopamin ger dig energi och välmående. Givetvis finns det fallgropar för hjärnan kommer sträva efter mer beröm, så, var medveten om vad och hur du berömmer – hjärnan kommer ge konsekvenser.

Att göra något och få beröm för det är härligt. Att få beröm för något du är är ännu härligare. Hjärnans belöningssystem dras igång och när dopaminet flödar känner du dig nöjd, stark, välmående och glad. Du kommer vilja ha mer – det är lätt att bli beroende av beröm.

Att berömma får inte bara bli en klapp på axeln och några positiva ord. Det krävs medvetenhet i vad du berömmer. Samtidigt som du alltid behöver fundera på hur du tar emot beröm. För att ge och ta emot beröm ska du göra. Att få positiv och relevant återkoppling är livsviktigt för hjärnan. Ur ett hjärnperspektiv är det förenat med livsfara om bekräftad återkoppling uteblir. Brist på beröm kan lätt leda till stressreaktioner. Och hur du reagerar på stress  vet vi oftast först efteråt.

REFLEKTION

Hur många gånger berömmer du någon för att den inte har varit duktig.

Bildresultat för ängla energi

Föreställ dig din syster eller en kollega och dig själv. Ni är båda handlingskraftiga, kunniga och snabba på att lösa problem. Ni får båda två ofta beröm för att ni är duktiga. Ni hör att det är tryggt att ge er ansvar, era resultat överträffar alltid förväntningarna. Ni båda identifierar er själva som högpresterande och ni trivs med det. Ni båda kommer få läxor på vägen för att försöka förhindra er framfart mot den berömda väggen. Vi ska kika på varför, för om ni inte lär er, kommer ni gå in i den.

Vi säger att du är den person som faktiskt når väggen. Du får efter detta öva på att minska pressen på dig själv och sänka dina prestationskrav. Hitta en balans i vad som är lagom för dig. Det handlar om att hitta kraften och energin till att även leva efter arbetstid, inte bara överleva eller krascha på soffan. Under tiden får du lär dig att allt här i livet inte behöver vara perfekt. Du blir bättre på att säga nej och att hitta balansen i att vara omtänksam mot dig själv och andra. Sakta börjar du hitta din egen energi för att ta små steg tillbaka till att leva på heltid igen. Din kunskap förvandlas snart till kompetens och din självbild har vuxit.  Hade du varit utan din erfarenhet hade du inte fått insikten.

Väl tillbaka på jobbet eller när du hänger med din syster kommer du nu reflektera över hur omgivningen låter och berömmer varandra. Du inser att orden som kommer ur andras munnar är det som gav dig energi att fortsätta högprestera, det blev bränslet när din egen energi egentligen borde laddas på annat sätt. Du hör hur din familj eller dina kollegor beröms med fraser som ”Gu va bra du är, dig kan vi verkligen lita på, du levererar resultat med hög nivå” Du tänker, ja, vaddå det där berömmet är väl inte så farligt. Jo, för en högpresterande otränad individ är detta förödande.

Beröm på rätt sätt

Förutom att jag funderar på om berömmet används för att härska, vill jag påminna om balans. Du som precis kommit tillbaka till din arbetsplats och har tränat upp balansen i prestation, får nu kämpa med att leda dig själv rätt. För alla som tidigare berömt dig kommer nu utebli med balansen. Du kommer sakna deras dopamindusch och därför är det av stor vikt att du hittar egna energikällor, där du får fylla på utifrån dina behov. Det är nog bara vi mentala tränare och coacher som berömmer dig för att du hittat din balans i din person, prestation och känslan.

Sluta berömma varandra

Ska vi inte göra, dopaminet är fantastiskt skönt. Det viktiga är att bli medvetna i hur vi balanserar kicken vi får av beröm och hur vi ger beröm.  Högpresterande höjer ofta ribban varje gång för att, i sin värld ärligt kunna ta emot beröm är osunt.

Bildresultat för ängla energiFundera på vad du uppmärksammar när du  ger konkret återkoppling. Många behöver verkligen få höra positiva och uppmuntrande ord när de gör bra. Men de behöver inte beröm när de tar på sig för mycket, utan uppmuntra dem istället när de vågar tillåta sig att hämta energi. Beröm när de ger sig tid för återhämtning. Samma personer behöver naturligtvis också få positiv återkoppling för sina goda prestationer, och det går att berömma och ge positiv reaktion för att människor bara är sig själva. Uppmuntra gärna någon egenskap som du gillar. Som så ofta gäller lite av varje och balans.

Att berömma en person eller en uppgift har visat sig göra skillnad. ”Du klarade uppgiften bra” är enligt forskning mindre stressande att höra  än ”Du är så smart som klarade uppgiften”.
Det tål att tänka på. Till detta följer två funderingar:

Hur berömmer du andra?
Hur tar du emot beröm från andra?

ByButeo flyger medvetet klarsynt och harmoniskt. Du bokar tid på 0708-18 87 00 och vill du kika på menyn gör du det HÄR Vi har nu öppnat upp vägledningstider i mellandagarna. Det finns tider kvar, kanske är det din julklapp till dig själv.

Varm kram

Rebecka

Rebecka

Mitt högre syfte på jorden är att eliminera onödig stress och rädsla. Jag utgår alltid från attityden kärlek och vibrationen lycka, men som person är jag ändå rätt roligt bara jag får va lite ytlig och sarkastisk. I grund och botten är jag elitidrottscoach. Har arbetat på SM, EM och VM-nivå inom olika idrotter. Tog sen den forskningsbaserade processen, mental träning in i näringslivet och driver idag ett mentalt, digitalt och andligt gym, ByButeo. Men det var under mina år med Linköpings FC och de två SM-guld vi tog tillsammans med en kvartsfinal i Champions League som jag kom ut ur garderoben. Jag förstod min mediala förmåga att se energi i form av aura och änglar 2014. Accepterade min fallenhet att kunna vägleda genom andliga guider 2016 och har sedan dess varit här på Tarotguiderna. Men det var utifrån de världsspelare i fotbollen jag fick mod att utveckla en metod som grundat sig på forskning- eller evidensbaserade tekniker för återhämtning. Jag kallar tekniken MentalReikiMeditiation, MRM en teknik som tar avstamp i den japanska metoden Reiki, transcenderande meditationstekniker och mental avspänning. Den har jag i dag kurser i, om du vill veta mer kontakta mig bara. Min kunskap är bred och mina erfarenheter bär jag som kometens. Jag lever utifrån att religion handlar om att agera utifrån någon annans erfarenheter och andlighet handlar om modet att tro på dina egna upplevelser. Friheten däremellan är en dygd. I bloggen delar jag med mig av mina kunskaper i mentalträning, stresshantering, vibrationer och meditationer och självklart kommer du få träffa min man, vår familj, hunden Charlie och lite annat kring min egen personliga tillväxtresa. Har du något du vill fråga, vill att jag ska skriva om så hör av dig. Jag älskar när människor conectar i syfte att förstå eller utveckla utifrån att ingenting egentligen är rätt och ingenting är egentligen fel, eller? Till ditt ljusaste jag, Rebecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.