Festa med ormar?

Håll i, för jag behöver hjälp med att se om metaforen är hållbar. Inte den första, utan den som handlar om ormen.

Tänk om det anordnades en fest där snälla männsikor inte var bjudna. Hur många skulle komma på den festen? Jag frågar, för om det skulle vara tvärtom, vi gör en fest och bara bjuder de snälla och du blir inte bjuden. Kommentaren “var inte så snäll” har fått mig att undra om vi inte menar något annat och att vi behöver tänka till i hur vi använder den, för vem vill inte gå på en fest, bara för snälla?

Att vara snäll innebär inte att du inte kan vara kall. Att vara snäll mot sig själv kan uppfattas som kall, för mig handlar det om att du hittar en balans. Att säga nej till någon innebär att du säger ja till något annat. Det kan du göra med en mängd olika attityder. Av de jag möter har många fått höra att de är för snälla. Hur i hela friden kan en människa blir för snäll?

Kondomledarskapet kan skapa stress

Jo, jag tror att det föds några få, pyttefå människor som är elaka, men i det stora hela är jag övertygad om att vi människor föds snälla. Jag har en grundinställning att det inte går att vara för snäll, däremot ser jag att du kan ha obalans i att du är oftare snäll mot andra än till dig själv.

Många osnälla kanske har lärt sig ett beteende i tron att de behöver agera osnällt för att överleva, instinktivit. De människor jag möter som inte har snäll på sin “styrkelista” (fråga om den om du vill veta mer) kan ha obalans åt andra hållet. Att träna dina beteenden för att andra, utifrån andras syn på livet är för mig skadligt. Vill du vara i ditt flöde, i ditt ledarskap vill jag säga att du behöver träna utifrån dig själv. Inte utifrån vad andra säger. Jag kallar det kondomledarskap, någon trär på dig något – inget kommer ut – inget kommer in.

Ett ledarskap som bygger på att du ska göra rätt eller fel. Ett ledarskap som bygger in oro för att misslyckas och hålla i rädslan. För mig handlar ledarskap i det högre syftet utifrån att du går bakom rädslan. Är i ditt flöde av nyfikenhet. Oavsett när du ska leda eller följa.

Vad ligger bakom ordet snäll?

Så om någon säger att du är för snäll – vad är det den egentligen säger? För det första, bad du om åsikten? För det andra, har personen en poäng utifrån ditt balanskonto?

Antagligen reagerar jag själv på uttrycket för att det säger inte så mycket om den som får kommentaren. Kan säga att den behöver hitta en balans i sitt liv, men snarare säger det mer om den personen som behöver ge den till någon. För den kanske också bara vill vara snäll, men inte har frågat?

Attityden blir avgörande

Om vi tittar på den stora bilden kring ordet snäll eller för snäll. Vill vi att människor ska bli elaka? Motsatsen till snäll innebär inte att du behöver vara elak. Du kan vara snäll och ta ställning. Att vara snäll kostar inget. Inte ens när du säger nej till någon för att vara snäll mot dig själv.

Att inte få vara snäll i en miljö, kan för mig innebära att jag är i en miljö med ormar. Människor som bits och inte själva är snälla. Det säger det mer om den stora bilden ur mitt sätt att se var människor och mänskligheten vill leda oss. Det är som att vi i en viss stund inte längre ser snäll som något bra och istället ser att snälla människor blir utnyttjade. Är det inte dags att säga som det är, snälla människor behöver premieras mer och oftare?! Särskilt snälla människor som har balans på sitt snäll-konto.

HÄR KOMMER METAFOREN

De jag möter i min vardag som fått den kommentaren i sina vuxna liv kan ibland ha skapat ett beteende där de inte längre använder sin plats. I mina möten med er, så tränar vi på att våga vara snälla, utan att ta emot kommentaren som nertryckande. I dessa fallen brukar jag berätta om jag brukar berätta om Soul Och Sol, två människor som sitter runt en lägereld.

Lägerelden brinner och in mellan stenarna ringlar sig en aggressiv orm, en mamba faktiskt. Soul ställer sig upp och börjar leta efter en pinne. Sol har också ställt sig upp och undrar irriterat vad Soul håller på med. – Leta upp en pinne, vi måste rädda den från att dödas av elden.

Sol tittar konstigt på Soul som nu har hittt pinnen och är i full fart med att lyfta ut mamban ur elden. – Snälla Soul, det är en av världens farligaste ormar, den bits. Låt den vara.

Soul lyfter ur ormen ur elden och bär bort den en bit från elden. Ser den ringla iväg mellan stenarna bort från elden.

Soul vänder sig om till Sol och säger; bara för att ormen är grym på att bitas och är bra på det, vill jag inte låta ormen påverka mig i att bryta min fallenhet, att vara snäll.

Kom ihåg i vardagen att snäll betyder inte att inte vara snäll mot dig själv. Att vara snäll innebär att du kan vara snäll mot de som är dumma. Att vara snäll innebär även att du är snäll mot dig själv. <3 Jag ska nog ha en fest i sommar, bara för snälla människor. Du är verkligen bjuden – frågan är om vill du komma?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.