7. Lagen om orsak & verkan – allt annat än morot & piska

Många vill kalla detta lagen om karma, men det kommer du inte höra från mig. Hur du väljer att se det lämnar jag fritt till dig. Men för mig är karma ett begrepp inom några religioner och speglar resultatet av människans ord, tankar och handlingar under livet, bedömt utifrån hur väl du uppfyllt en guds förpliktelser. Det finns likheter så som jag ser det, men jag är i grunden religionsbefriad.

För mig är det inom religionen kopplat till någon form av skuld och skamkänslor eller beröm och bekräftelse. För mig är denna lag inte kopplad till morot eller piska utifrån någon annan gud än den du är själv. Den är för mig kopplad till att träna ansvar för att ge det du vill ha mer av. Och tvärtom.

För mig är lagen om orsak och verkan enklast av dem alla, inget annat än att handlingar, ord, känslor, attityd, tankar har en reaktion. Energi tar form. Det du sår skördar du, det ligger ingen värdering i resultatet. Det är bara ett resultat. Om andra värderar det som dåligt är det upp till andra. Om du värderar det bra är det upp till dig.

VÄRLDSLIG LIV MÖTER ANDLIGT UTVECKLING och TVÄRTOM

Ditt andliga liv kan påverka världen omkring dig och orsaka positiva eller negativa reaktioner, resultat. På samma sätt kan din fysiska miljö påverka din andlighet, oavsett om det är gott eller för ont. Fråga dig själv vilka typer av relationer du ser mellan det andliga och det fysiska och hur du kanske vill ändra dem.

Vad du sår på våren kanske inte kommer till dig på sommaren. Men löken ligger där i jorden och påverkar på något sätt. Det kanske bara poppar upp ett litet tomatblad, kanske kommer inget, kanske blir det bara en krusningseffekt i det ögonblicket.

Vad jag säger är om du kommer från en liten, liten plats av ilska eller massa glädje eller bitterhet och om du lägger den energin där ute kommer du så småningom att påverkas av det resultatet. Det betyder inte att det tar fart, för det kan vara en känsla som inte tar sig. Men det kan gro och bli en attityd som får helt annan blomning än det du trodde.

Lagen om orsak och verkan har inget med dåligt samvete eller skuldkänslor att göra. Tvärtom. Den hjälper dig att förstå hur du kan vibrera och agera för att få mer av det du vill ha mer av. Att vi är människor och medveten gör oss inte perfekta, men det ger oss många möjligheter.

Så ut där och så, gödsla med det du vill sprida. Men ibland måste det på lite skit på åkrarna för att det ska växa riktigt ordentligt.

Till ditt ljusaste jag,
Rebecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.